Search

Code 95: Hoe werkt het precies?

Wat is code 95?

Code 95 is een bewijs van vakbekwaamheid en in de EU verplicht voor alle beroepschauffeurs van vrachtwagens en bussen. Zonder een geldige code 95 mag u niet beroepsmatig rijden.

 

Code 95 halen

U krijgt de code 95 op uw rijbewijs als u de basiskwalificatie voor beroepschauffeurs behaalt bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). De basiskwalificatie is er voor het rijbewijs C (vrachtwagens) en het rijbewijs D (bussen). U moet na 5 jaar uw code 95 verlengen om de aanduiding op uw rijbewijs te behouden.

 

Code 95 verlengen

U moet de code 95 na 5 jaar verlengen. Hiervoor moet u ten minste 35 uur nascholing volgen. U kunt alleen nascholing volgen in het land waar u woont of werkt. Als u 35 uur nascholing heeft gedaan, stuurt het CBR een Verklaring van nascholing (VVN) naar de RDW. U ontvangt hierover per email bericht. Daarna kunt u bij uw gemeente de code 95 op het rijbewijs met 5 jaar verlengen.

Is de code 95 op uw rijbewijs verlopen? Dan mag u niet beroepsmatig rijden. U kunt de code 95 opnieuw laten bijschrijven door alsnog 35 uur nascholing te volgen.

 

Code 95 voor buitenlandse chauffeurs

Bent u een vrachtwagen- of buschauffeur uit het buitenland en rijdt u in Nederland? Dan moet u de code 95 op uw rijbewijs hebben. U haalt de code 95 in het land van afgifte van uw rijbewijs.

Werkt u voor een Nederlandse werkgever, maar woont u niet in Nederland? Dan kunt u de code 95 in Nederland halen en ook nascholing in Nederland doen. U moet dan bij RDW een kwalificatiekaart (bewijs van nascholing) aanvragen.

Gaat u vast in Nederland wonen?  Dan moet u uw rijbewijs met code 95 uit een andere EU lidstaat bij de RDW omwisselen voor een Nederlands rijbewijs.

 

Code 95 nascholing

U kunt buitenlandse nascholing voor code 95 bij het CBR laten registreren. Nederlandse nascholing voor code 95 kunt u in het buitenland laten registreren. U heeft hiervoor deelcertificaten nodig van het CBR.

Blijven er vragen na het lezen van onze Code 95 informatie? Bel ons of stuur een WhatsApp-bericht voor hulp! We zijn er om te assisteren.
Vraag nu uw code 95 nascholing aan bij 9093 Opleidingen